A Baranya megyében gazdálkodó Mecsekerdő Zrt. közleményében tudatta, hogy a jellegzetes fokhagyma-illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény gyűjtése fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára, mindezt azonban felelős erdőlátogatással jelentősen csökkenthetjük.
Tovább tud élni, lélegezni, táplálkozni és táplálékot raktározni a talajban megbújó hagymájában a medvehagyma, ha két leveléből csak az egyiket szedjük le, és elkerülhetjük az erdő talaján élő, számos védett lágyszárú növény letaposását, ha a kijelölt turistaútvonalakról nem térünk le.
Közölték, hogy a hegyek középső és magasabb régióiban, lombos erdőkben, főként a bükkösökben, a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben előforduló medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben.
A tájékozódást és a különböző besorolású területek azonosítását az itt elérhető térkép, illetve a mobiltelefonról is elérhető "Erdőtérkép" alkalmazás segíti.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kereskedelmi célú gyűjtéshez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Mossuk meg, majd durván aprítsuk fel a medvehagymát! Melegítsük fel az olajat, pirítsuk meg rajta az apróra vágott hagymát és adjuk hozzá a kókuszkrémet és a vizet!
Morzsoljuk bele a leveskockát, szórjuk bele a medvehagymát és hagyjuk összefőni, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint! Tálaljuk egy kanál fokhagymás pesztóval, reszelt fokhagymával vagy újhagymával megszórva!